Paini lajina
Paini on kansainvälisesti arvostettu urheilulaji, jossa lasketaan olevan kaikki kansalliset muodot huomioiden noin 300 miljoona harrastajaa ympäri maailmaa. Suomessa painitoimintaa on yli sadassa seurassa.
Paini on taitolaji. Se kehittää henkistä voimaa, luovuutta, mielikuvitusta, nopeaa reaktiokykyä, ketteryyttä, koordinaatiota ja yksilöllisyyttä. Harrastuksen voi aloittaa jo hyvin nuorena (3-4-vuotiaana) ja se sopii lapsille erinomaisesti ensimmäisenä lajina ja antaa hyvät valmiudet harrastaa myös mitä muuta lajia tahansa.
Painissa kaikkinainen vastustajan vahingoittaminen on kiellettyä ja vastustajan kunnioittamista opetetaan harrastuksen alusta alkaen. Lajissa pyritään erilaisia sidontoja hyväksi käyttäen kaatamaan tai heittämään vastustaja mattoon ja selättämään tai ottamaan riittävä tekninen pistemäärä ottelun voittoon.
Lajin olympiaohjelmassa on kaksi painimuotoa. Klassinen eli kreikkalais-roomalainen paini on ollut olympiaohjelmassa vuodesta 1896 lähtien ja siinä otteet on sallittu vain vyötärön yläpuolelta ja jaloilla ei saa sitoa tai kaataa vastustajaa. Vapaapaini on ollut olympiaohjelmassa vuodesta 1904 lähtien ja siinä jalkojen käyttö on sallittua, kuten myös otteet vyötärön alapuolelta. Naisilla on olympiaohjelmassa vain vapaapaini, naiset ovat painineet olympialaisissa vuodesta 2004 lähtien.
Painissa kaikki potkut, lyönnit, lukot, niveltenvastaiset otteet tai pureminen ovat ehdottomasti kiellettyjä.
Varusteet
Painiharrastusta aloitellessa ei ole tarvetta investoida mihinkään erityisiin varusteisiin. Harjoituksiin riittää sortsit tai verkkahousut, t-paita sekä sisäpelikengät tai jumppatossut (pelkät sukat ovat useinkin liian liukkaat ja paljain jaloin ei painimatolla saa treenata). Lisäksi juomapullo raikkaalla vedellä varustettuna on hyvä olla mukana, koska treeneissä tulee taatusti lämmin.
Meidän tavoite
Tavoitteenamme on tarjota laadukasta harrastustoimintaa alkaen nassikkaikäisistä lapsista.